Oleguer's web!

Oil industry faces its "last hurrah"(Financial Times)

L’administració de Joe Biden ha fet repetits esforços per fer baixar els preus del petroli durant les últimes setmanes. Jake Sullivan, assessor de seguretat nacional de Biden, on va demanar a l'Aràbia Saudita que augmentés la producció. La Casa Blanca fins i tot es va posar en contacte amb alguns productors de petroli nord-americans per preguntar-los amb quina rapidesa podrien augmentar la producció, un moviment incòmode per a una administració que molts executius del petroli consideren hostil al seu sector. A la vigília de la cimera climàtica de Glasgow, COP26, Biden va plantejar la perspectiva de represàlies contra Rússia i l'Aràbia Saudita si no augmentaven aviat la producció de petroli. Els preus del petroli, ja per sobre dels 80 dòlars el barril, es troben en el seu nivell més alt en set anys. «Tots hem decidit que volem deixar d'invertir en el subministrament de petroli», va dir Ben Dell, cap de Kimmeridge, un inversor de capital privat. «Però ningú ho va dir al consumidor».

Ha aparegut una bretxa d’oferta emergent degut a que uns especialistes han realitzat un estudi el qual diu que probablement es produirà un pic de l'oferta abans d'un pic de la demanda. Aquesta bretxa d'oferta emergent és similar a les condicions que van crear la carrera alcista del petroli entre el 2005 i el 2008, quan el cru va assolir el seu preu rècord de 147 dòlars el barril. S’espera que l'augment actual del preu del petroli es pugui dissipar tan aviat com l'any vinent. Però altres diuen que pot ser necessària una major inflació dels preus si l'oferta i la demanda es tornen a equilibrar.

Gràcies a la recuperació del preu del petroli (a conseqüència de les profundes retallades de subministrament realitzades, sota la pressió dels EUA, per l'Aràbia Saudita, Rússia i altres membres del grup de productors de l'OPEC+ l'any passat), s’ha produït un gran canvi.

L'abril del 2020, els preus del petroli dels Estats Units van caure per sota de zero per primera vegada. Però recentment, van arribar a gairebé 85 dòlars el barril. No obstant això, els productors d'esquist nord-americans, degut a l'espectacular creixement de l'oferta durant l'última dècada va convertir el país en el major productor mundial, amb prou feines han respost a la recuperació del mercat del cru. A demés La sol·licitud de Biden de més petroli a l'Aràbia Saudita i als seus socis confirma que invertir diners en grans empreses petroleres en desenvolupament no té molt sentit, segons grans experts.

Opinió personal

Personalment, trobo que per molt descabellat que s’embli, Joe Biden juntament amb els líders de la OMS i els líders de les principals potències mundials petroleres així com Russia i Aràbia Saudita, s’haurien de reunir per posar fi a aquest conflicte provocat per la desesperació i l’ambició humana que ens acabarà portant a la fi del nostre món degut a la sobreexplotació de fonts d’energia. Que els preus dels barrils es trobin en aquests números és una situació desorbitada i inhumana que s’hauria de frenar ja. L’idea idealitzada, valgui la redundància, d’utilitzar altres fonts d’energia renovables o directament suprimir-ne aquestes com el petroli està molt bé però està clar que no son viables, com és l’exemple dels aerogeneradors o altres fonts d’aquest tipus. No queda una altre que, cada país apliqui en el seu govern lleis de regulació de preus i que això impliqui una reducció a la part de la compraventa i ús d’aquestes fonts d’energia per a que no succeeixin aquestes situacions com l’augment del preu del barril de petroli.

És un fet que la recent pandèmia ha afectat a tothom d’una manera o altre, de dels petits comerços fins a les multinacionals passant per tots els productes, però no hem de deixar que això ens condueixi a la desesperació i a augmentar els preus perquè si no som capaços de frenar-ho, acabarem un altre cop en una crisi mundial.